Under några varma soliga sommardagar, 10-14 juli 2010, befann vi oss på Utklippan för att fortsätta projekt Razorbill som vi påbörjade 2008. Även i år kunde vi konstatera att vi kom lite för tidigt. 4 ungar och 4 okläckta ägg kunde vi hitta. Ett par veckor senare så hade vi förmodligen kunnat ringmärka upp mot 8 fåglar. Tordmulekolonin på Utklippan verkar växa stadigt och långsamt och uppskattningsvis finns här nu 50-60 fåglar. Nu väntar vi bara på att få något återfynd från de fåglar vi redan märkt. Vi vet inte helt säkert om alla ungar, som efter att ha ruggat och blivit flygfärdiga ute till havs, återkommer till kolonin på Utklippan.

Vi som hjälpte ringmärkare Christer Herremo dessa varma sommardagar var Ove Ståleberg, Christer Jonasson och jag, Tony Svensson. Nedan kommer ett gäng bilder från expeditionen.


Vy från Klippans egen playa, där Lennart hade satt upp 2 badparasoll...


Småskrakarna, liksom svärtorna och tordmularna häckar nu i juli månad.


De trutar som hade små ungar var extra vaksamma.


Det var gott om sländor i fyrträdgården.

 

Enn natt satte vi upp ett lakan och tände insektslampan. Det blev mest en massa små fjärilar. Videsvärmaren på bilden samt ett antal oxhuvudspinnare rönte störst uppmärksamhet bland vandrarhemsgästerna som fick vara med och se en skymt av Utklippan nattliv! Även långbensgroda och grönfläckig padda stod på nattmenyn.

 
Det fanns inte många par silltrutar kvar av den en gång så maffiga kolonin här ute.


Även vadarna lyste med sin frånvaro. Dessa spovsnäppor, en mindre strandpipare och några kärrsnäppor var det bästa Klippan kunde bjuda på.


Svärtorna var mitt uppe i äggruvning och barnpassning.

 
   

Slut på del 1

Del 2 här